Taulut lastenhuoneessa

Taulujen avulla valkoisillekin seinille saa helposti ja nopeasti monenlaista ilmettä. Esimerkiksi valkoisen seinän ilme muuttuu aivan erilaiseksi, kun sille asettelee mustavalkoisia, graafisia tauluja tai vaikkapa suuria kukkamaalauksia. Voipa taulu olla kankaasta tai tapetistakin valmistettu, jolloin se tuo eräänlaisen tapettimaisen efektin, erityisesti, jos taulut ovat suuria.

Toki tauluilla ja maalilla voi myös leikitellä, esimerkiksi taulun ympärille voi maalata toisetkin kehykset, jolloin kyseinen taideteos korostuu vielä entisestään.

Kuinka lastenhuoneen taulut kannattaa kiinnittää?

Harva tulee ehkä ajatelleeksi, että lastenhuoneen tauluja ja erityisesti niiden kiinnitysmetodeja kannattaa miettiä. Jos leikki-ikäisen lapsen huoneeseen asentaa vaikkapa taululistan ja asettelee siihen painaviakin teoksia ilman muuta kiinnitystä, voi sommitelma tuhoutua leikkien tiimellyksessä ja saattaapa siitä seurata vaikkapa kuhmu päähänkin.

Seinään kiinnitettävät taulukoukut ovat näppäriä, mutta kannattaa niihinkin kiinnitettävien taulujen kanssa pitää maltti mielessä, sillä aivan jokaista tyhjää kohtaa seinillä ei kannata tauluin täyttää – edes taulukoukuin kiinnitetyin sellaisin.

Taulukoukkujen tai muiden naulakiinnitysten lisäksi tauluja tai taideteoksia voi kiinnittää magneetti tai klipsilistaan. Tällaisesta lapsi saattaa itsekin innostua ja kiinnitellä vaikka omiakin piirroksiaan siihen. Myös korkki- tai magneettitaulu sopii hyvin lapsen omien teosten kiinnittämisen. Näin säästyy myös sinitarrajäljiltä seinässä.

Taulu iän mukaan

Kun lastenhuoneeseen alkaa suunnitella taulun tai taulujen hankkimista, tulee ensiksi tietysti ottaa huomioon huoneessa asuvan lapsen tai lapsien ikä. Aivan pikkuisen lapsen kiinnostus herää, kun taulussa esiintyy värikkäitä hahmoja. Leikki-ikäistä lasta saattaakin kiinnostaa jo vaikkapa kartta, dinosaurukset, historia tai vaikkapa erilaiset autot. Näistä aiheista löytyy jo olemassa olevia tauluja ja jos sellaista ei satu löytämään, voi näppärä sisustaja koota taulun vaikkapa aiheeseen sopivan kirjan kuvista tai julisteista.

Kun lastenhuone muuttuu koululaisen huoneeksi, saattaa vaikkapa aakkostaulu olla hauska lisä opiskeluun. Siitä voi nopeasti vilkaista, kuinka oma aakkosten luettelu sujuikaan. Tai entäpä matematiikkataulu kertotaulua opiskelevalle? Vierasta kieltäkin saattaa jäädä päähän näppärästi, kun sitä näkee joka päivä oman huoneen taulussa. Tällöin kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota siihen, että vieraalla kielellä tarjoillaan taulujen muodossa mukavia lauseita.

Vaikka lastenhuoneeseen voi valita monenlaisia tauluja, kannattaa aina kuitenkin pitää mielessä huoneen asukas ja tämän kiinnostuksen kohteet.