Kuinka peittää rumat seinät?

Seinät ja niiden ulkoasu eli tapetti, maali tai muu pinta ovat yleensä suuressa osassa monia tiloja. Niiden värillä, kuvioinnilla sekä tekstuurilla voi vaikuttaa paljon myös kokonaissisustukseen.

Valkoiset seinät yleensä raikastavat ja tuovat valon tuntua, mutta voivat toki onnistua olemaan liian kliinisetkin. Valkoisen sävyllä onkin tässä ratkaiseva osuus. Toisaalta, tummakin seinä voi olla juuri se, mitä sisustus kaipaa. Seinien tai vain vaikkapa yhden seinän maalaamisella huoneeseen saakin mukavasti uutta ilmettä. Joskus uusi ilme on toteutettava vain siksi, että seinät ovat asukkaan mielestä rumat.

Millainen on ruma seinä?

Kun puhumme rumista seinistä, voimme tarkoittaa rumia kahdella tavalla. Seinä voi olla ruma siksi, että se on täynnä vanhojen naulojen, taulukoukkujen tai muiden kiinnikkeiden jättämiä jälkiä tai seinän tapetti voi olla osin irti tai kupruilla. Seinä voi olla ruma myös siksi, että asukas – vaikkapa asunnon uusi omistaja – ei pidä seinän väristä tai siihen valitusta tapetista. Näihin molempiin tapauksiin löytyy onneksi kuitenkin yksinkertainen lääke.

Korjaa viat

Jos seinässä on jotakin vikaa, eli juuri vaikkapa naulan jälkiä siellä mihin niitä ai haluaisi, on järkevintä aloittaa seinän parantaminen tasoittamalla se. Jos seinässä on tapetti, se tulee tietysti ensin poistaa ja tällöin homma vie pidempään, kuin silloin kun seinä on maalattu. Kun ylimääräiset reiät on tasoitettu, pääsee päälle asettelemaan joko maalin tai tapetin, aivan kuinka itse haluaa.

Jos kuitenkin maalaa seinän, jossa on aiemmin ollut tapetti, kannattaa seinäpinta hioa ja muutoinkin kiinnittää huomiota pohjatöihin, jotka tehdään ennen maalausta. Toisaalta, jos seinän rumuus johtuu vain tapetista tai maalista, on tämä helppo korjata vaihtamalla seinän väriä.